Kritikk: Johan Otto Weisser i Fædrelandsvennen 29.02.08

Lette og elegante malerier

Maleri
Anne-Sophie Blytt
Christianssands Kunstforening

Det er en svært erfaren kunstner som viser malerier i Verkshallen i Christianssands Kunstforening. Anne-Sophie Blytt er tilsynelatende en klassisk maler som arbeider innenfor en veletablert og solid ramme. Det kunne vært forutsigbart og kjedelig,men dette er en kunstner som virtuost bruker sentrale elementer innenfor maleriets historie på nytt.

Et reflektert forhold til tekstur, farge og komposisjon viser seg på en stillferdig intens måte. Det er spesielt tydelig i arbeidene som tar utgangspunkt i rutemønsteret. Med klare og enkle virkemidler skapes lette og elegante malerier hvor øyet hele tiden får nye utfordringer. Fargene er avdempet, men intense, overflatene matte og komposisjonene reflekterte. Det er noe svært sympatisk over disse arbeidene hvor man ikke hele tiden presses til ytterkanten av hva som er mulig.

Et eksempel er no. 15. Et kvadratisk lerret deles av to linjer, en rød og en grønn. Mellomrommene danner fargeflater som hele tiden forandrer måten vi opplever rommet. Enkelt, drevent og meget elegant, men med nok motstand til at øyet må strekke seg. «Kontrakten» med publikum er enkel å forholde seg til, uten at det betyr at bildene er enkle. Vi vet hvor vi skal begynne å se,det er bildene som danner spenningen, ikke støynivået eller tvilen på at man i det hele tatt begriper hva som foregår.

Noen arbeider er vanskelige. No. 14 er bygget opp av en rekke organiske former i ulike, intense farger på en grå bakgrunn. I midten er det tre blå former som er omkranset av fem som nærmer seg svart. Så blir det umulig å finne noe klart mønster videre. Slik er det også med no. 20 hvor motivet speilvendes. Det er vanskelig å finne noen klar måte å forstå bildene på. Skal man videre må man investere av seg selv, man må bli medskapende. Det er imidlertid et gjennomgående problem at de uregelmessige eller organiske formene er svake formmessig.

Johan Otto Weiser
Billedkunstner

Tilbake / Back